Az a természetes keverék könnyedén elbánik a lakásban tanyázó penésszel!

223

Senki sem szeretné, ha lakásában a falak penészesek lennének, mert ez amellett, hogy csúnya látvány, még egészségkárosító hatása is van. Az üzletekben ugyan kaphatunk erős vegyi anyagokból összeállított sprayeket, amelyek elpusztítják a penészgombákat, viszont a kémiai anyagok nem tesznek jót az egészségünknek, főleg ha légzési panaszokkal küzdünk.

 

 

penesz

A penészgombák legnagyobb “barátja” a párás, meleg helység, hiszen ilyen körülmények között képes a legjobban szaporodni és terjeszkedni a penész. Rendszerint a fürdőszobában, a sarkaknál penészesedik be a fal. A nedves környezet mellett a penészgombáknak még táplálékra és megfelelő területre van szükségük, ahol növekedhetnek.

 

A penésztől azért kell megszabadulni, mert a gomba spórái a levegőben terjednek, így könnyen bejuthatnak a tüdőkbe, ahol betegséget okozhatnak.

Az még vita tárgyát képezi, hogy a penészspórák képesek asztmát okozni, vagy “csak” felerősítik a meglévő asztma tüneteit.


loading...

Egy kutatás szerint az Egyesült Államokban 21,8 millió ember szenved asztmában, amelyből mint 4,6 millió megbetegedés van kapcsolatban a penészes környezettel. Pontosan emiatt kell azonnal megszüntetni azokban az otthonokban a penészt, ahol asztmával küzdenek a lakók. Főként, ha gyerekek is vannak.

A lakásban lévő penészt három kategóriában szokták sorolni: A, B és C kategóriákat különítenek el. Az A kategória a legsúlyosabb, a fertőtlenítést már szakemberekre kell bízni. A B kategóriás penészesedés ugyan nem ártalmas, de nagy az esélye, hogy allergiás reakciót vált ki. A C kategóriába tartozó penészfertőzés ugyan nem jelent különösebb kockázatot az egészségre, de több használati tárgyat tönkretehet.

Természetes készítménnyel is elbánhatunk a penésszel.

 

Nézzük, mire lesz szükségünk:

  • 2 teáskanál teafa olajra
  • 2 bögre vízre
  • egy pamut textilanyagra
  • egy üres szórófejes flakonra

Elkészítés:

1. A két teáskanál teafa olajat keverjük bele a két bögre vízbe, majd töltsük át a szórófejes flakonba. Rázzuk fel.

2. Ezzel a keverékkel fújjuk be a penészes felületeket, és hagyjuk hatni pár óráig.

3. A pamut ronggyal töröljük le a végén a feloldódott penészt. Érdemes közben védőmaszkot viselni.

Forrás:filantropikum.com